21st Century: Design After Design

Ga naar beneden

21st Century: Design After Design

Bericht van Comic Sans op ma apr 23, 2018 10:13 pm

21ste Triënnale van Milaan in april-september 2016.

Design is immers niet vanzelfsprekend gelijk te stellen met bepaalde designopvattingen van de 20ste eeuw waarin industrie en massaproductie een centrale plaats kregen in de wijze waarop men dacht de leefwereld te kunnen verbeteren. De 21ste eeuw herdenkt het designbegrip en stelt nieuwe vragen, hierin uitgedaagd door nieuwe technologieën, nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, nieuwe crisissen. Steeds meer wordt er gepleit voor een brede designopvatting, zowel wat betreft de inhoud van het begrip, het engagement dat erbij hoort als de deelname aan deze breed opgevatte ontwerppraktijk. Niet zonder reden stelt de 21ste Triënnale van Milaan: “Design After Design – dwingt ons allemaal om onszelf de vraag te stellen wat design is – niet enkel wat design vandaag is, maar wat design gisteren was en wat design morgen zal zijn. Het conceptuele debat over de definitie van design vormt de kern van deze Triënnale.”

Een van de tentoonstellingen binnen de 21ste Triënnale van Milaan was ‘Neo-Prehistory - 100 Verbs’, samengesteld door Andrea Branzi en Kenya Hara. Honderd objecten zijn er in verband gebracht met honderd werkwoorden en symboliseren wat belangrijk is (geweest) voor de mensheid. De tentoonstelling begint met een natuurlijke kiezelsteen en eindigt met hoogtechnologische producten van vandaag. De tentoonstelling vertrekt vanuit een antropologische interesse in de vitale, drijvende krachten van de mensheid en heeft aandacht voor wat daarbij hoort: naast vooruitgang ook chaos, drama en verlies. De tentoonstelling toont een complexe, gefragmenteerde en tegenstrijdige wereld, die niet in een optimistisch en alomvattend utopisch model onder te brengen is. De tentoonstelling wil geen pessimistisch beeld schetsen van het heden, wel een realistisch beeld, zodat de vragen en het bewustzijn die hiermee worden opgeroepen kunnen leiden tot (het nadenken en ontwerpen van) een betere toekomst.

De 21ste Triënnale van Milaan wil dan ook heel veel vragen oproepen. Zie bijvoorbeeld de 150 + 1 vragen die door de directie van de 21ste Triënnale worden gesteld.

Comic Sans
Admin

Aantal berichten : 22
Registratiedatum : 22-04-18

Profiel bekijken http://donnaquichot.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum